Интервю с Кристин Калоянова

Колко дълго си работила като рехабилитатор и холистичен терапевт, и защо се занимаваш с това?

Още в средното си образование осъзнах, че желая да помагам на хората да подобряват здравословното си състояние.  Моят академичен път започна в медицински колеж Варна, мина през медицински университет Варна и завърши с магистратура по „Рехабилитация, морелечение, СПА и уелнес“. 

Отделно завърших и магистратура по „Здравен мениджмънт“. Интересът ми към рехабилитацията ме насърчи да се запиша на допълнителни следдипломни обучения и курсове по рекреология, алтернативна и източна медицина. 

Как започна твоята кариера?

За да приложа наученото, започнах работа като масажист в офиси с хора, които работят в седнало положение дълги часове. Впоследствие работих в различни центрове за рехабилитация, включително и за хора с увреждания. Вече четири години развивам самостоятелната си практика в център за холистично здраве. Цялостната ми практика продължава вече десет години.

Какъв е твоят подход?

С течение на времето установих, че обездвижването е причината за много негативни ефекти върху тялото. Възникват проблеми с кръвооросяването, главоболие, лесна поява на блокажи (сецвания), бърза умора, намалена работосособност, проблеми със съня и прочие. 

Също така, забелязах как от забързаната, съвременна динамика нямаме време да усетим тялото си, да чуем от какво то се нуждае, да видим как то реагира на външата среда.

Осъзнах, че ключа към трайното подобрение е изграждането на здравословни навици, както и самото отношение към живота. За мен това бе повратен момент. Не съм спирала да работя и да прилагам всичко върху себе, преди да посъветвам клиентите си да го приложат.

Кристин Калоянова - физиотерапевт, рехабилитатор и собственик на масажно студио прави гимнастика

Какво те мотивира да продължаваш?

Искрено се възхищавам и вдъхновявам от личностите, с които работя. Те ми показват колко голям двигател е волята и желанието на човека да бъде млад и здрав, колкото може по-дълго. Когато човек се отнесе към здравето си сериозно, добрите резултати неизменно го последват. 

Удоволствието да помагам на хората, които са готови да положат усилия за своето здраве, превърна работата ми в страст. Професията ми е мисия и мисията ми е професия.

Какви са типичните ти клиенти?

Повечето хора, които идват при мен, водят застоял начин на живот. Ежедневието им е забързано и стресирано. Много от тях просто нямат време да си обърнат пълноценно внимание и да се погрижат за себе си. Това води до дискомфорт и болка, които водят до безсъние и намалена работоспособност. 

Какви са резултатите на твоите клиенти?

До момента съм помогнала на стотици хора да възвърнат подвижността на тялото си, самочувствието и увереността си. Да се справят със здравословни проблеми, които са ги измъчвали с години. Колкото повече време минава, на толкова повече хора помагам и толкова по-отдадена на тази кауза се чувствам.

Още след първата терапия, клиентите ми чувстват осезаемо подобрение – намаляне на болката и нивата на стреса и усещане за цялостно облекчение в тялото.  За дълготрайни резултати, разбира се, зависи доколко човек е готов да положи усилия да изгради здравословни навици. 

С какво си различна от другите терапевти?

Отнасям се с клиентите ми като с личности. Интересувам се професионално от тяхното ежедневие и навици. Интересувам се от всички важни компоненти, които изграждат един качествен и пълноценен живот – храна, сън, физическа активност, масажи, медитативни техники, погълнати течности.

Прилагам индивидуален подход, според нуждите на всеки. Използвам система, която комбинира алтернативна и конвенционална медицина. Разбира се, съчетавам това с уют, топло отношение и релаксираща атмосфера. Така процесът става още по-лек и удовлетворяващ.

Обръщам изключително внимание на обратната връзка на моите клиенти. Благодарение на тях имах възможността да подобря похватите си и да се фокусирам над превенцията на болестните състояния, а не просто да третирам симптомите.

Холистичната система за лечение третира симптомите и обръща олямо внимание на причините за възникването им. Съчетавайки всички елементи, необходими  за един пълноценен живот, системата дава дългосрочни резултати след малки усилия, дори и за кратък период от време. 

Така взех решението да създам тристепенна система за дълготрайно справянето с болките в тялото.

 • Диагностика и Лечение
 • Поддръжка и Превенция
 • Коучинг и изграждане на здравословни навици- как да можем да бъдем най- добрите версии на себе си?

Как точно създаде тристепенната система?

Тристепенната система възникна като естествено продължение на терапевтичните похвати, които вече използвах. Холистичната система е основана на принципа на връзката между тялото и психиката на човек. Здрав дух в здраво тяло. Системата е предвидена да се справя както с външните, така и с вътрешните негативни фактори.

В началото започнах да комбинирам масажи с упражнения, свързани с болките на клиентите. Тези, които изпълняваха препоръките стриктно, имаха голям напредък. Хората бяха възхитени, как с малки целенасочени усилия успяват да укрепят слабите места в тялото си. Споделяха как са спрели болките им във врата, рамото, лакътя, кръста и прочие. 

Добрите резултати подобриха доверието и улесниха комуникацията между мен и клиентите ми. Така положителните резултати се увеличиха и успяхме да засегнем здравословни проблеми в дълбочина. 

В последствие включихме и други похвати, които спомогнаха за оздравителния процес. Те се фокусирани над емоционалното здраве и спомагат изграждането на трайни здравословни навици. За много от клиентите, холистичната терапевтична система стана начин на живот.

Тайландски масаж във Варна, рехабилитатор опъва ръцете на клиент и му заздравява гърба

Кои са основните принципи на холистичната система?

Превенцията е най-доброто лечение! Една стара поговорка гласи: “грам превенция, кило лечение”. С правилните похвати всякакъв вид здравословни проблеми могат да се поддържат в норма, в която човек да се чувства добре и пълноценен. Дори тежки заболявания и фамилни обременености могат да бъдат облекчени и дори преодолени. Тези резултати са в следствие на комбинацията на похвати от източна и западна медицина. 

Когато човек е отговорен към здравето си и полага редовни усилия може значително да подобри здравословното си състояние. Да се справи със стреса, безсънието, обездвижването и неправилното хранене. Една от основните движещи сили в системата е лечение чрез движение.

Ти прилагаш ли стъпките от тристепенната си система?

Споделям с пълна вяра методите, защото знам, че работят. С годините съм ги подбирала и използвала за да преодолея различни лични предизвикателства. Изпитвам всички похвати лично преди да ги препоръчам на клиенти. 

Имам множество травми в десния глезен, което доведе до плоскостъпие и от там по веригата нагоре започнах да имам болки в коляното, тазбодрената става, кръста. От този дисбаланс започнах да страдам и дори да куцам на моменти. 

Благодарение на правилните упражнения и отпускащия масаж, успях да регулирам този недостатък. Неспокойния ми нрав, постоянното нетърпение, непрестанното дразнене от случващото се наоколо и бързането все за някъде, се балансираха също вследствие на тази 3 степенна система. 

Добрите резултати изискват поддръжка и не идват в следствие на еднократно усилие. Системата работи добре, защото се изготвя и работи в дългосрочен план. Постигнатото трябва да се поддържа. Вследствие на усилията ми да следвам системата, станах по-спокойна, по-уверена, по-здрава физически и психически. Целта на холистичната система е да помага на хората да бъдат жизнени, подвижни и пълноценни дори и на дълбока възраст. 

Рехабилитация при болки в коляното, работа с клиент

Какви са резултатите от твоята терапевтична система?

Хората, които полагат усилия и изграждат трайни здравословни навици, могат да очакват: 

 • Понижаване нивата на болката и пълното й отстраняване
 • Олекване на тежестта и напрежението в тялото
 • По-добра подвижност в ставите и тялото
 • По-добър сън
 • Подобряване на кръво- и лимфообръщението
 • Елиминиране на отпадните материали и свободните радикали
 • Пълноценно отпускане и оттърсване от стреса по време на терапията
 • Тонус на тялото и ума
 • Подобрение на трофиката (храненето) на тъканите
 • Ускоряване на регенерацията (възстановяването) на организма
 • По-добра реактивност към външните стресори (повишава имунитета)

Постоянството и последователността са водещи в процеса на постигане на най-добрата версия на себе си!

Мога ли да се свържа с други клиенти и да ги попитам за опита им с теб?

Разбира се! Дори те окуражавам да го направиш! Сигурна съм, че всеки би ти отговорил с удоволствие. Можеш да видиш  всички отзиви на мои клиенти тук. И след това може да пишеш по имейл на тези от тях, които искаш, за да попиташ за допълнително мнение, за да разбереш какво те са получили от работата си с мен.