Как да подобрим здравословното си състояние без да ходим на лекар?

Превенцията е най- доброто лекарство

Повечето хора се обръщат към специалисти, чак когато болката стане непоносима и положението стане критично. Предпочитат да чакат с месеци болката да мине от само себе си. Този подход не само, че не помага, а дори спомага проблемите да се задълбочат. 

Как можем да си помогнем сами?

Лечение чрез движение

Хапчета, антидепресанти, ред медикаменти и инвазивни интервенции трябва да бъдат последният похват, който да опитате за да разрешите здравословните си проблеми. На първо място стои физическата активност. Тя превентира всички фамилни предразположения и слаби места от стари травми. Знаете ли, че можете да избегнете операция при дискова херния, ако прилагате правилните упражнения и техники? 

Доброто физическо здраве е тясно свързано с психическото и емоционалното. Съвременният застоял начин на живот предразполага хората да изпадат все по-често в депресии, които само усилват здравословните им проблеми. Движението влияе ползотворно на физическото и емоционалното здраве. Тялото също така може да бъде калено да издържа на студ, вятър и други външни стресори. 

Кои фактори отговарят за здравословното състояние на организма?

Основните фактори влияещи върху нашето здраве са храна, вода, дишане, сън, физическа активност, социални контакти, мисловен процес и справяне със стреса.

Вода и храна

Количеството и качеството на водата и храната имат пряко отношение към обмяната на вещества в организма. Въздействат върху всички процеси в тялото и мозъка. Отделянето на ензими, свързани с разграждането на храната, е свързан със синтеза на хормоните, които отговарят за храносмилането. Важно е тя да бъде богата на хранителни стойности. Разнообразна, подбрана за нуждите на човека и в най-добрия вариант съобразена с кръвната група.

Емоциите

Синтезирането на хормони е директно свързано с емоциите. На този принцип храненето повлиява емоционалното състояние. Прекомерните негативни и позитивни емоции, приема на вредни и некачествени храни от един вид, натоварват определена система и орган в тялото. Доминиращата активност на дадената система води до дисбаланс на целия организъм. 

Сънят

Сънят помага на тялото да се възстановява. За всеки човек необходимата продължителност на съня е различна и все пак 7 часа е един добър минимум, да оставяме тялото да си почива. Важно е, кои точно са тези 7 часа през денонощието. Човешкия организъм е адаптивен, но системите и органи в тялото имат различна активност през различните часове на денонощието.

Физическата активност 

Премерената физическата активност влияе ползотворно на всички процеси в тялото.  Всичко се променя, когато ежедневно раздвижваме тялото. Може дори да е лека загрявка на всички стави след сън. Това пак променя цялостната концепция за развитието на деня. Имате повече енергия, по-добър сън, по-лесно се справяте със стреса. Също така по-добра реактивност на организма, което повишава имунитета. Може да опитате с леко сутрешно раздвижване и сами да  видите какъв ще бъде тонуса ви през целия ден. Масажът също има позитивен ефект и резултат.

Дишане

Дишането също е пряко свързано с всички процеси в тялото. То балансира всички системи и процеси.  В съвремието познаваме множество техники за дишане. Te имат пряко въздействие върху нервната система, обмяната на веществата, метаболизма, отстраняването на отпадните продукти и свободните радикали. Редовно изпълнявайки техники за дишане може да получим желаното психо-емоционално състояние, както и цялостно подобрение на всички процеси в тялото.

Управление на стреса

В днешно време градската околна среда е изпълнена с източници на стрес. Това често води до прегряване, изблици на нерви и други психически неразположения. Затова и стрес мениджмънта е ключов. Изключително важно е как комуникираме с другите и със себе си. Какви думи използваме и какви мисли оставяме да се реят в съзнанието ни. Те повлияват на общата ни нагласа, която е пряко свързана с емоциите ни. Oт това зависят всички решения и действия, които предприемаме. 

Заключение – всички процеси в тялото ни са свързани

Тялото е една цялостна система. Всичко е неизменно свързано. Някои от взаимовръзките са преки, а други косвени. Правилно подбрани и дозирани, всички описани фактори ни предпазват от необходимостта да ходим по болници и да пием медикаменти. Можем чрез тях да се справим с различни физически и психически неразположения.

Вярвам, че всички отговорни хора към себе си и близките си се интересуват от това как могат да бъдат здрави и пълноценни дълго време. За тях е важно да се справят без медикаменти и лекарска намеса с проблемите в тялото си. Това е една чудесна поддръжка, която можем да осигурим на нас и семейството за да се чувстваме добре, дори и в най-трудните моменти